Nova zračna linija znači da se Osijek, odnosno njegova zračna luka smještaju na kartu kao regionalni prometni centar.

Samo 100 minuta dijeli München i Osijek na izravnoj zračnoj liniji Croatia Airlinesa

Potpisivanjem sporazuma o suradnji između Croatia Airlinesa i Zračne luke Osijek 23. rujna 2021. godine, po prvi puta u povijesti ovog zračnog operatera uspostavljena je direktna zračna linija između Osijeka i Münchena.

München, glavni grad savezne pokrajine Bavarske, jedno je od najvažnijih gospodarskih, kulturnih i prometnih središta Njemačke. Tako je iz minhenske zračne luke dostupno više od 150 svjetskih destinacija, a na međunarodnu zračnu liniju Osijek – München trenutno se vežu letovi za velike europske destinacije kao što je Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Kopenhagen, Dublin ili Frankfurt. Smješten na rijeci Isar uz sam rub Bavarskih Alpi, München je jedinstveni spoj različitosti – kako u kulturi ili arhitekturi, tako i u načinu života. Svaki korak prožet je dugom, bogatom i kompleksnom poviješću koja se s lakoćom sjedinjuje s modernim u autentično i zadivljujuće iskustvo.

Za samo 100 minuta leta u Kunstarealu možete lutati kroz 5000 godina povijesti umjetnosti, dok Theresienstrasse ima sve što možete poželjeti u samo 1,5 kilometar dužine. Uz bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, te veličanstvenu arhitekturu, zadivljuje i osebujna umjetnička scena, atraktivan noćni život i neprekidni festivali. Uz to, München je i polazišna točka za dnevne izlete u jednako intrigantnu alpsku okolicu.

Na liniji Osijek – München možete letjeti svaki ponedjeljak i petak. Zrakoplov Croatia Airlinesa tipa Dash 8-Q400 kapaciteta 76 sjedala iz minhenske zračne luke polijeće u 9:10 sati, okreće se u Osijeku i ponovno polijeće u 11:20 te za samo 100 minuta slijeće u München.

Zajednička inicijativa za gospodarski i turistički razvoj

Nova zračna linija znači da se Osijek, odnosno njegova zračna luka smještaju na kartu kao regionalni prometni centar. Osijek se oduvijek povijesno nalazio na sjecištu, a u prometnom smislu nezanemariva je činjenica da je smješten na manje od 100km udaljenosti od tri državne granice - s Mađarskom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na blizinu državne granice, potencijalno gravitacijsko područje Zračne luke Osijek proteže se i na susjedne države i obuhvaća 1.5 do 2 milijuna putnika, a u neposrednoj blizini prolaze čak tri paneuropska prometna koridora.

Ovaj izravan let rezultat je zajedničke inicijative Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Zračne luka Osijek, a upravo će budući izravni letovi pridonijeti gospodarskom i turističkom potencijalu Osijeka i njegovog šireg područja. Oduvijek opisivana uz pridjev „zlatna“, Slavonija i Baranja sinonim je za zlatnu ravnicu, zlatne plodove, kapljice vina, ali i zlatne ljude jer se oduvijek srdačnost i gostoprimstvo navodi kao najveći adut.

Slavonija i Baranja dojmljiva je regija koja na zanimljiv način u sebi spaja različitosti – tradicionalan način života praćen je modernim duhom, tehnološki razvoj uronjen je u prirodna bogatstva, a život u pokretu prožet odmorom i hedonizmom.Ovaj kraj kroz povijest voljelo je plemstvo koje je svojim dvorcima i imanjima ostavilo trag u krajobrazu, a pretežito ravničarski kraj prošaran je gorjem pa je idealan za cikloturizam, eko i aktivni turizam. U porastu je i zdravstveni turizam pa sve veći broj zdravstvenih ustanova u Osijeku, Slavoniji i Baranji pruža visoko kvalitetne usluge temeljene na suvremenim trendovima.

Kažu da je jedino putovanje zbog kojeg ćete zažaliti ono na koje niste pošli, zato nemojte odgađati jer je potrebno samo 100 minuta.