Osijek
01:19
19°C

Kako možete pobijediti svoj strah

Svaka četvrta osoba od deset pati od straha od letenja. Strah od letenja vrsta je tjeskobe pri kojoj se znojimo i imamo smetnje u želucu, i ona može upropastiti čak i savršeno isplanirani odmor. Strah od letenja može biti prouzročen brojnim faktorima, a brige vezane uz letenje mogu poprimiti različite oblike, od straha od zatvorenog prostora do briga o sigurnosti i tehničkoj stabilnosti zrakoplova ili pak straha od letenja noću. Međutim, hipnozom ili samohipnozom, moguće je istrenirati mozak da ostanete smireni i opušteni prije i za vrijeme putovanja zrakoplovom.

Izbjegavajte alkohol prije leta. Dobro se naspavajte i pijte puno vode kako biste bili što svježiji za put.

Spakirajte omiljene knjige, glazbu ili filmove. Dobar film ili priča zaokupit će vaše misli i nećete razmišljati o letu.

Pametno birajte sjedalo: Izaberite sjedilo uz prolaz tako da povremeno možete ispružiti noge i tako ih malo razgibati. Ako se za vrijeme leta s vremena na vrijeme malo razgibate ili rastegnete, to će pomoći da vam tijelo ostane u formi, da vam bude udobno i da budete relaksirani. Sjedalo uz prozor možete odabrati ako namjeravate put provesti spavajući, jer vas tada nitko neće ometati, a ni vi nećete nikome smetati.

Prije polijetanja saznajte koliko će let trajati i isplanirajte si koliko stanki za vrijeme leta želite uzeti kako biste se protegnuli ili lagano vježbali. Zahvaljujući ovim planiranim prekidima dugačak let neće više izgledati obeshrabrujuće.

Kad se vaša svijest uzruja, adrenalin u tijelu raste. To možete smanjiti tako da razmišljate o nečemu lijepome ili se prisjećate sretnih ili uzbudljivih uspomena. Pokušajte prizvati takve sretne misli još prije nego što počne putovanje.

Mnogi strahovi pobuđeni su stvarima koje ne razumijemo. Razumijevanjem samoga leta – npr. kako nastaju turbulencije ili kako su zrakoplovi izgrađeni i testirani na sigurnost, možete racionalizirati svoje strahove.

Osjetite li da se razina tjeskobe povećava, dišite polako i duboko i mislite na sretne trenutke i lijepe uspomene koje ste u sjećanje prizvali prije samoga leta. Usredotočite se na otkucaje srca i mislite na njih kao na otkucaje sata koji se lagano usporavaju. Primijetiti ćete da kako usporavate otkucaje srca, stres se počinje povlačiti.

Opustite ramena, zatvorite oči i usredotočite se na polagano i postojano disanje. Zaklopivši oči umanjujete mogućnost da vas okolina uznemiri. Na primjer, nećete vidjeti druge tjeskobne putnike koji bi vas mogli uznemiriti.