Zračna luka Osijek, u utorak je sa izvođačem radova potpisala sporazum za  izgradnju novog putničkog terminala u vrijednosti od 11,3 milijuna eura. Potpisivanju sporazuma, nazočili su osječki gradonačelnik Ivan Radić te župan Osječko – baranjske županije, Ivan Anušić.

 

11,3 milijuna eura za obnovu i rekonstrukciju putničkog terminala Zračne luke Osijek

Gradonačelnik Ivan Radić, tom je prigodom rekao kako je danas velik dan za Osijek. Naime, danas su zatvoreni radovi na obnovi glavne zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku te otvoreni oni na obnovi zračne luke koji će, između ostalog, donijeti bolji prvi vizualni dojam svima onima koji u Osijek dolaze željezničkim, odnosno zračnim prijevozom.

– Možemo biti izuzetno zadovoljni i ponosni. Ulaganja u željeznički kolodvor vrijedna četiri milijuna eura plus pdv i u obnovu putničkog terminala u zračnoj luci vrijedna 11, 3 milijuna, velika su ulaganja u grad Osijek i u Osječko-baranjsku županiju. Do prije dvije godine, iz Osijeka i u Osijek nismo imali niti jedan međunarodni let, dok sada letimo i u smjeru Münchena i Londona. Time se broj putnika u zračnoj luci povećao, 134 posto je više putnika u odnosu na prošlu godinu – rekao je gradonačelnik Radić i dodao da su ovogodišnje turističke brojke za 20 posto bolje u odnosu na prošlu, koja je bila najuspješnija u povijesti osječkog turizma.

– Osijek se i gospodarski i na svaki drugi način oporavlja. Imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Nedavno smo od hrvatske samostalnosti doveli i najveću stranu investiciju u grad Osijek. Tu nema stajanja, nastavit ćemo i dalje tako raditi – izjavio je.

Gradonačelnik je dodao da 2020. godine Grad Osijek nije izdvajao niti jedan euro cent za zračnu luku, dok ove godine izdvaja 200.000 eura i da će se rezultati tih ulaganja uskoro i vidjeti.

Župan Ivan Anušić izjavio je kako Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao suvlasnici itekako prepoznaju potencijal osječke Zračne luke.

– Financiramo te sufinanciramo zračne linije, povezanost grada Osijeka i s Münchenom i Londonom te na razini nacionalnog prometa unutar Hrvatske. Nećemo stati na tome, nego ćemo otvarati i nove linije. Smatram da je ova zračna Luka veliki potencijal, ne samo kad govorimo o putničkom prometu, nego prvenstveno gospodarskom, logističkom te da će se u tom smjeru stvari događati – rekao je župan Anušić, ističući da će zračna luka biti ljepša i reprezentativnija.

Direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos istaknuo je da ovo značajan ugovor za Zračnu luku i cijelu istočnu Hrvatsku.

– Zračna Luka može biti jedan od generatora gospodarske i ekonomske promjene istočne Hrvatske i upravo ovaj projekt je dobar i kvalitetan pokazatelj da u tom smjeru idemo. Osim povećanja broja operacija i letova, danas je centralni događaj obnova putničke zgrade, koja je izgrađena davne 1980. Obnova će biti ne samo vizualna, već i energetska te tehnička – rekao je Kos i zahvalio Vladi RH, Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na podršci.

Predstavnik izvođača radova Ivica Crnković objasnio je da se projekt rekonstrukcije zgrade sastoji od tri faze i da će radovi obuhvatiti unutarnje uređenje, prilagođavanje zračne luke pravilima Schengena, rekonstrukciju fasade i izradu vanjske nadstrešnice. Radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Osijek-Koteks, Projektgradnja i Tramis.